Negatieve rente op spaargeld

Krijgen we in Nederland ook een negatieve rente%3F De Duitse internetbank Skatbank voerde begin deze maand als eerste bank in het land een negatieve spaarrente in voor particuliere klanten. Zij moeten nu betalen om hun geld bij de bank te stallen.

Volgens beleggingstrateeg Asoka Wöhrmann van de vermogensbeheerdivisie van Deutsche Bank zegt in Der Spiegel dat negatieve rente de norm zal worden.

Of particulieren in ons land ook geld moeten betalen om hun geld op een spaarboekje te kunnen zetten%2C is niet zomaar te voorspellen. Wat wel duidelijk is%2C is dat de rente dit jaar als een stroeve grlijbaan naar beneden glijdt.

Daardoor is er wel sprake van het feit dat de gemiddelde rente op een spaarrekening bijna net zo laag is als de gemiddelde stijging van het prijspeil %28inflatie oktober%3A 1%2C10 procent%29. Dat betekent dat de koopkracht van een bedrag na een jaar op een spaarrekening inclusief rente praktisch niks heeft opgeleverd vanaf de dag dat het geld werd weggezet.

Lage rente

De lage rente op spaarrekeningen is het gevolg van de zeer lage rentes die de centrale banken wereldwijd hanteren. Zo hanteert de Europese Centrale Bank %28ECB%29 een rentetarief ivan 0%2C05%%2C een historisch laag niveau.

De lage rente van de centrale banken is bedoeld om de kwakkelende economie vooruit te helpen. Als banken de lage rente van de centrale bank doorberekenen aan hun klanten wordt het goedkoper om geld te lenen%2C wat de bestedingen van consumenten en de investeringen van bedrijven kan stimuleren.

In Nederland is het overigens al wel zo dat diverse banken voor sommige grote professionele partijen wel negatieve rente rekenen. Rabo en ABN Amro deden dat al langer%2C terwijl ING er deze maand mee is gestart.

De drie grootbanken ABN Amro%2C ING en Rabobank bieden nog lagere rentepercentages dan gemiddeld. Hier staat een overzicht met alle rentetarieven per bank.

Deel dit bericht
Email this to someoneShare on Google+Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterPin on Pinterest

reacties