Zonnebril is belangrijk

De zomer staat weer voor de deur %2C de dagen worden langer en de zon gaat meer schijnen%2C hierdoor is het belangrijk dat je je ogen goed beschermt tegen de UV straling van de zon

Maar liefst 80% van de Nederlanders vergeet op een zonnige dag weleens een zonnebril mee te nemen. Eén op de zes mannen draagt er zelfs nooit een%2C met alle risico%27s van dien. Daarvoor waarschuwt het Oogfonds.

Zonder goede bescherming kan uv-straling permanente schade veroorzaken aan de ogen. Blootstelling aan overmatige ov-straling verhoogt het risico opstaar en recent onderzoek noemt ook leeftijdsgebonden maculadegeneratie %28LMD%29%3B deze netvliesaandoening is in ons land de grootste oorzaak van blijvende achteruitgang van het zicht.

Onwetendheid
Edith Mulder%2C directeur van het Oogfonds%3A %22Bijna iedereen weet dat onbeschermd zonnen huidproblemen veroorzaakt%2C maar bij de meeste mensen is het risico van uv-straling voor de ogen simpelweg niet bekend. Uv-straling zie en voel je niet%2C maar ongemerkt lopen je ogen onherstelbare schade op. Op latere leeftijd kan dit het verschil betekenen tussen goed blijven zien of slechtziend worden. Ik kan daarom niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een zonnebril is.%22

Waar moet je op letten bij het kopen van een zonnebril%3F

Kies een zonnebril die 100% uv-bescherming biedt %28aangeduid als uv 400 of 100% uv filter%29.
Zorg dat het montuur groot genoeg is en goed aansluit op het gezicht om te voorkomen dat het uv-licht de ogen via de boven-%2C onder- of zijkant kan bereiken.
Er wordt een lichtabsorptie van minimaal 75% aangeraden. Om hiervan verzekerd te zijn%2C kan je in de zomer het beste kiezen voor een zonnebril met de Europese CE markering 3.

Deel dit bericht
Email this to someoneShare on Google+Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterPin on Pinterest

reacties