Máxima opent Markthal Rotterdam

De gloednieuwe Markthal in hartje Rotterdam krijgt een koninklijke opening. Op 1 oktober zal koningin Máxima de \`koopkathedraal aan de Maas\` feestelijk openen, waarna vanaf half 5 het publiek voor de eerste keer een kijkje kan nemen in het kleurrijke complex. \`Dan zijn we meteen volledig in bedrijf,\` zegt directeur Hans Schröder van ontwikkelaar Provast.

Die is uitermate blij met de komst van Máxima. \`We zijn zeer vereerd dat de koningin de openingshandeling wil verrichten,\` zegt hij. \`Ze heeft een enorme affiniteit met wat er in de Markthal gebeurt. Met het midden- en kleinbedrijf dat zijn versproducten hier aanbiedt.\`

Straattheater
Rondom het foodwalhalla wordt rond de plechtigheid een feestelijk programma afgewerkt. Daar kan het publiek via een live-verbinding de opening buiten op een groot scherm volgen. Verder is er straattheater, een circus en hapjes van markthalondernemers.

\`s Avonds wordt in het gebouw voor de eerste keer een spectaculaire video vertoond, onderdeel van het fleurige kunstwerk Horn of Plenty, dat op de binnenwand van de Markthal is aangebracht. Deze enorme afbeelding – het grootste kunstwerk van Europa – is twee voetbalvelden groot en telt 4.000 panelen, waarop in 3d onder andere bloemen, fruit, groente, vissen en Rotterdamse gebouwen – zoals de belendende Laurenskerk – is te zien. Het heeft het complex al de bijnaam Rotterdamse Sixtijnse Kapel opgeleverd.

Groen dak

De Markthal bestaat uit 96 versunits, 20 winkel- en horeca-panden, 228 appartementen en 1200 parkeerplaatsen. Op dit moment zijn de kooplui volop bezig met het aankleden van hun kraampjes, waarin de meest uiteenlopende versproducten aan de man worden gebracht. Sommige beschikken over een dakterras, andere over een glazen plafond of een \`groen dak\`, waarop ook werkelijk plantjes zullen groeien.

De verwachting is dat jaarlijks tussen de 4 en 7 miljoen mensen de Markthal zullen bezoeken. Het architectonische hoogstandje in hartje Rotterdam trekt al lange tijd internationale aandacht, en werd door CNN uitgeroepen tot \`een van de tien gebouwen die je moet zien in 2014\`. De eerste week zullen de units tot 10 uur \`s avonds zijn geopend, daarna sluit \`de markt\` om 20.00 uur.

Bron: ad.nl

Deel dit bericht
Email this to someoneShare on Google+Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterPin on Pinterest

reacties