Dure Patek

Gouden zakhorloge geveild voor 19 miljoen

GENEVE –
Een gouden zakhorloge uit de jaren 30 van het vermaarde merk Patek Philippe is dinsdag in het Zwitserse Genève geveild voor omgerekend ruim 19 miljoen euro. Nog nooit is er zoveel geld voor een dergelijk horloge neergeteld op een veiling%2C aldus veilinghuis Sotheby%27s.

Het kleinood werd destijds gemaakt voor een bankier in New York%2C Henry Graves. Die wilde per se een nog ingewikkelder horloge dan voor automaker James Packard was gemaakt en gaf daar Patek Philippe opdracht voor.
Het grote horloge is uitgerust met een eeuwigdurende kalender%2C maanstanden%2C een chronograaf die twee tijden tegelijk kan bijhouden en het geluid van de klokken van de Londense Westminster. Verder geeft het horloge een indicatie van opkomst en ondergang van de zon in Central Park in New York%2C gezien vanaf het huis van Graves aan Park Avenue.
Graves betaalde 15.000 dollar voor het horloge dat hij in 1933 geleverd kreeg. Het werd in 2012 eigendom van Sotheby%27s doordat een lid van het koninklijk huis van Qatar%2C die toen eigenaar was%2C daar schulden bij het veilinghuis mee afbetaalde. Het veilinghuis deed het in de openbare verkoop ter ere van het 175-jarig bestaan van Patek Philippe.

Telegraaf

Deel dit bericht
Email this to someoneShare on Google+Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterPin on Pinterest

reacties