Waarde van je horloge

Prijzen voor een juwelier%3A

Hoe zit het bij de verkoopprijs van een nieuw horloge%2C te koop bij een juwelier%3F Voor een juwelier is de inkoopprijs van een nieuw merkhorloge ongeveer de helft van de verkoopprijs ‘in de etalage’. Dat bedrag bepaalt de horlogefabrikant%3B de importeur rekent als tussenpersoon ook nog een marge. Dat is ook de reden dat u bij verkoop van een tweedehands horloge altijd minder zult krijgen dan de helft van de verkoopprijs van een nieuw horloge. Vanuit de inkoper gezien%3A het horloge dat de klant aanbiedt voor taxatie kun je immers voor de helft van de etalageprijs gewoon nieuw bestellen bij de importeur%2C wanneer je er een klant voor hebt.

Meer factoren van invloed op de prijs%3A

Wat ook een rol speelt bij het bepalen van de actuele waarde bij verkoop%3A horloges zijn ook modeaccessoires en dus gevoelig voor trends in de mode. Dat geldt vooral voor de horlogemerken die vaak nieuwe modellen uitbrengen. Op dit moment is de trend grote%2C opvallende oversized horloges%2C zowel voor heren als voor dames. Kleine dameshorloges zijn dus erg moeilijk te verkopen%3B de prijs bij verkoop van dit soort horloges is daardoor ook aanzienlijk lager%2C hoe mooi en bijzonder het horloge bij aankoop ooit ook geweest is. Sommige modellen zijn zelfs zo goed als onverkoopbaar. Dat u er destijds%2C toen u het kocht%2C veel voor betaald hebt%2C zegt nu niet veel meer%3B het kan zijn dat u er bijna niets voor krijgt.

Dameshorloges minder gangbaar%3A

Dameshorloges zijn een verhaal apart. De tweedehandsmarkt voor dameshorloges is helemaal ingewikkeld voor inkopers. Om de simpele reden dat er maar weinig vrouwen zijn die graag een tweedehands horloge van hun man cadeau krijgen. Mannen hebben dat bezwaar niet zo erg%3B sterker nog%3A het dragen van een ‘vintage’ Rolex Daytona uit 1993 – hoofdrolspeler Nicholas Cage verkoopt er met pijn in het hart eentje aan een pandjeswinkel in de film Leaving Las Vegas – heeft juist iets stoers. Daar komt bij dat mannen vaak meerdere horloges hebben. De Nederlandse man gemiddeld 2%2C5 – Italiaanse mannen zelfs 5 of 6.

Pluspunt%3A bijgeleverde certificaten en originele doos%3A

Als uw nog niet zo oude horloge compleet is met originele doos en bijgeleverd certificaat is het makkelijker door te verkopen aan een klant. Het is voor een taxateur-inkoper zelfs enigszins vreemd als zo goed als nieuwe horloges worden aangeboden zonder deze papieren.

Uitzonderingen zijn er ook wel%3A

De enige uitzondering op die ‘modegevoeligheid’ zijn de echte ‘klassiekers’ onder de vintage horloges%2C vaak van wereldberoemde horlogemerken en meestal erg zeldzaam. Dat geldt bijvoorbeeld voor enkele modellen van topmerk Rolex uit de vijftiger en zestiger jaren%2C of unieke exemplaren uit de beroemde Rolex series als Rolex Daytona of Rolex Oyster. Maar dan moet het ook echt om een heel bijzonder horloge gaan%2C waar veel vraag naar is bij verzamelaars of liefhebbers van exclusieve horloges%2C wat de prijs kan opdrijven. In verreweg de meeste gevallen die bij een taxateur worden aangeboden%2C gaat het om gewonere%2C veel geproduceerde ‘confectiemodellen’ van bekende horlogemerken. En die hebben ook een gewone%2C dus veel lagere waarde.

Wat is nu de werkelijk waarde van een horloge%3F

De winkelwaarde van een %28exclusief%29 horloge staat niet in verhouding tot de kostprijs voor de gebruikte materialen. Als eerste bezitter van het horloge betaal je ook voor ‘het merk’ en de uitstraling die een exclusief sieraad van een merk met een geschiedenis nu eenmaal heeft.
Een voorbeeld%3A een stalen Rolex die € 6000 kost. Voor hetzelfde model Rolex in 18 karaats goud betaal je € 28.000.
Toch is er in die gouden Rolex ‘slechts’ 120 gram 18 karaats goud verwerkt. Die hoeveelheid goud heeft bij de actuele koers een waarde van een kleine € 4000. Het gouden model – met dezelfde kwaliteit uurwerk – is maar liefst € 22.000 duurder dan het stalen model. Voor de drager van een Rolex is de keuze van zijn horloge blijkbaar een andere afweging dan een zorgvuldige investering in fysiek goud%3B het is een ‘modestatement’%2C een voorrecht om bij een exclusieve groep klanten te behoren.

Werkelijke waarde of gevoelswaarde%3F

Grote merken als Cartier en Ebel gaan nog wel wat verder. Zij hebben in hun collecties stalen horloges met ETA uurwerken %28van één van de laatste gespecialiseerde fabrieken die uitsluitend uurwerken maken%29 voor verkoopprijzen vanaf € 3000%2C terwijl de gebruikte uurwerken in ingekocht worden voor misschien € 50. De ‘echte’ waarde van de kleine hoeveelheid industrieel roestvrij staal dat voor het horloge nodig is%2C is ook te verwaarlozen%3A een stalen horloge weegt zo’n 150 gram. Bij horloges in de edelmetalen als goud en zilver ligt de verhouding emotionele waarde – werkelijke inkoopwaarde nog veel en veel schever.

Allemaal goed om te weten%2C wanneer u uw gouden horloge zou willen verkopen en daarbij op een bedrag rekent dat lijkt op de etalageprijzen bij de juwelier of op Marktplaats.

Deel dit bericht
Email this to someoneShare on Google+Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterPin on Pinterest

reacties