Drone voor extreme sporters

In Letland bouwen twee dertigers een drone die sporters volgt tijdens hun activiteiten. Ze haalden meer dan 1%2C3 miljoen dollar op via Kickstarter en verwachten zo’n 100 duizend stuks per jaar te verkopen.

Bedrijf%3A Helico Aerospace
Product%3A AirDog%2C een drone die je automatisch volgt en filmt terwijl je fietst%2C surft of snowboardt.
Wie%3F Edgars Rozentals %2834%29 en Agris Kipurs %2831%29%2C oprichters van Helico Aerospace
Waar%3F Riga%2C de hoofdstad van Letland

Drones%2C onbemande vliegend objecten%2C hebben een slechte reputatie. Vooral als het gaat om anonieme moordmachines die door militairen worden ingezet om in het geniep bombardementen uit te voeren%2C terwijl hun piloten duizenden kilometers verderop zitten.

Maar er zijn ook coole drones. Het Lets-Amerikaanse bedrijf Helico Aerospace zit middenin de ontwikkeling van een volautomatische volgdrone voor sporters%2C genaamd AirDog.

AirDog volgt de gebruiker met behulp van software die bewegingen voorspelt. Een GoPro-camera in een gestabiliseerde houder filmt alles wat de sporter doet. Handig om trainingen te analyseren%2C maar natuurlijk ook om grootse stunts vast te leggen.

Oprichters van Helico%2C Edgars Rozentals %2834%29 en Agris Kipurs %2831%29%2C kregen het idee een jaar geleden aangereikt van een vriend. Die zocht een robot die hem kon filmen als hij wilde surfen of snowboarden. Helico ontwikkelde op dat moment drones voor andere bedrijven. De consumentenmarkt was onbekend terrein.

Niettemin voelden kitesurfer Rozentals en wielrenner Kipurs zich meteen aangetrokken tot het idee. Binnen drie maanden ontwikkelde Helico een zogenoemde ‘tracker’ waarmee een drone een smartphone herkent en kan volgen. Sindsdien is het heel snel gegaan. In november moeten de eerste AirDogs bij hun baasje arriveren.

Z24

Deel dit bericht
Email this to someoneShare on Google+Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterPin on Pinterest

reacties