Slapende tegoeden van overleden nu centraal

Nabestaanden kunnen voortaan makkelijker nagaan of een overleden familielid nog een spaartegoed heeft bij een bank. De Nederlandse Vereniging van Banken %28NVB%29 heeft dinsdag een digitaal loket geopend voor zogeheten ‘slapende tegoeden’.

Zoektocht
Het loket is bedoeld voor erfgenamen die geen zicht hebben bij welke bank%28en%29 de overledene tegoeden aanhield. Tot nu toe verliep de zoektocht naar deze tegoeden doorgaans via de notaris en een ingewikkeld administratief systeem. Bij slapende tegoeden gaat het vaak om inactieve bankrekeningen waarbij de bank bijvoorbeeld door verhuizing het contact met de klant is verloren. Ook kan het gaan om actieve rekeningen waarvan de erfgenaam niet weet dat ze bestaan.

Loket
Het idee achter het loket is dat iedereen op één plek digitaal een navraag kan indienen naar alle tegoeden die op naam staan van de overledene%2C stelt de NVB. Op dit moment hebben 18 banken zich aangesloten bij het loket%2C waaronder ABN Amro%2C ING%2C Rabobank%2C SNS%2C Credit Europe Bank en Delta Lloyd Bank.

Potje
Spaartegoeden in het buitenland kunnen niet via het loket worden achterhaald. %22Als tante Agathe nog een potje in Zwitserland had%2C wordt dat hier niet zichtbaar%27%27%2C zegt een woordvoerder van de bankenkoepel. Het is volgens hem niet bekend hoeveel slapende tegoeden er precies zijn in Nederland.

Wettelijk verjaart een slapend tegoed na 20 jaar. Maar volgens de NVB negeren banken deze regel en keren ze de slapende tegoeden in de praktijk altijd uit.

Deel dit bericht
Email this to someoneShare on Google+Share on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterPin on Pinterest

reacties